A hőguta

A nyár, a szabadság, nyaralás örömei mellett meglepetéseket is tartogathat kedvenceinknek is: a„trópusi hőség”, a nagyszámú rovar és rovarcsípések, a könnyebben romló eledelek. Ezek közül mosta hőgutával foglalkozunk.

A hőguta (hypertermia) akkor alakul ki, ha a szervezet már a hőszabályozását nem tudja tovább irányítani. Ha ez a stabilitás zavart szenved, akkor a testhőmérséklet igen magasra, végbélben mérve akár 430C fölé is emelkedhet ( a nomál maximum érték 39 – 39,50C). Leggyakrabban a kutyák és a macskák kerülhetnek ilyen helyzetbe, hiszen hőleadásuk csak lihegés útján történhet, a talppárnák között található izzadságmirigyek által leadott testhő elenyésző. Kocsiban utazó kedvencek esetén mindig fontoljuk meg, hogy az autóban hagyjuk-e, vagy inkább magunkkal visszük. A napon hagyott gépjárműben percek alatt a levegő hőmérséklete akár 600C fölé emelkedhet, hiába hagyjuk résnyire nyitva az ablakokat. Hasonló helyzetbe kerülhetnek a forró melegben munkát végző kutyák (pl.vadászat, verseny) főleg ha még ivóvíz sem áll rendelkezésre. A hypertermia tipikus tünete a levertség, elesettség, komatózus állapot. Esetleg sokk és görcsös állapot is kialakulhat.

Az első teendő az állat testhőmérsékletének normalizálása. Enyhébb esetekben hűvös szellős helyen való tartás, pihentetés elegendő lehet. Hideg vizes permetezés lemosás, a végtagok jegelése mind segíti a testhőmérséklet csökkenését.

Ha a testhőmérséklet továbbra sem csökken, vagy a kutya/macska tudatvesztéses állapotba kerül,akkor mindenképpen állatorvosi ellátásra van szükség. Ennek során különböző hőmérsékletű és töménységű infúziókkal lehet a testhőmérsékletet az esetlegesen kialakult ödémát csökkenteni,valamint görcsoldókkal és gyulladás csökkentőkkel az általános állapotot javítani.

A nyári melegben a hőguta megelőzésére nagy hangsúlyt kell fordítani (napon álló autóban még rövididőre se hagyjuk állatot), biztosítsunk rendszeresen friss, hideg ivóvizet, árnyékot kedvencünknek.

Romhányi József: A BABONÁS FEKETE MACSKA

A fekete macska búsan bandukolt.
Nem csoda, hisz szegény csonkafarkú volt. Tizenharmadikán, s persze pénteken
lett kunkori dísze ilyen éktelen.
Azért vesztett el abból egy darabkát,
mert az úton maga előtt szaladt át…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*