A vörösfülű ékszerteknősről

A hobbiállatok közé tartoznak a kedvtelésből tartott halak, kétéltűek, hüllők is. Ezen fajokgondozása speciális ismereteket igényel. A kétéltűek, hüllők leggyakoribb betegségeinek jelentős része megelőzhető helyes tartással és etetéssel. Bizonyos fajok vásárlása és továbbtartása CITES-engedélyhez kötött.

Egyik kedvelt ragadozó vízi teknős a vörösfülű ékszerteknős (Chrysemys scripta elegans). Eredeti élőhelye Észak-Amerika keleti, délkeleti vidéke, de megtalálható Dél-Amerikaédesvizeiben is. A kereskedésekben vásárolt kis teknősöket sokszor helytelenül csak hússal, lisztkukaccal esetleg hangyatojással táplálják. Ennek gyakori következménye az angolkór növendék teknősökben. Helyesen kb. 28°C vízben, a páncél hosszával megegyező vízmélységű vízben kell tartani őket, és pihenésre alkalmas sziklát, követ kell betenni a terráriumba. A teknősök életük jelentős részét nem a vízben töltik, hanem a víz közelében a szárazon pihennek, csak vadászni mennek a vízbe. Praktikus az etetésüket egy külön edényben végezni, mert röviddel evés után ürítenek is. Az etető edény takarítása viszonylag egyszerű, és a terráriumot ritkábban kell tisztítani, szépsége tovább megmarad. A teknősöket 15 cm páncélhosszig 2 naponként, 20 centiméteres páncélhossznál hetente kétszer, 30centiméteres páncélhossznál hetente egyszer kell etetni. Kiváló eledel a kishalak (10cm) felszeletelve, belsőséggel, nyúzott kecskebéka, egér, veréb mind megfelelő táplálék forrás (atermészetben is hasonló élőlényekre vadásznak), de fontos hogy a belsőségeket is kínáljuk felnekik. Érdemes egy éles késsel felaprítani az eledelt, vagy egy klopfolóval a csontos részt összetörni. Soha ne adjunk sertés vagy marhahúst. Tavasszal, nyáron és a meleg őszi napokon az etetőt a napra tehetjük, a napfény hatására D vitamin is képződik a szervezetükben, amely akellően erős csontozat és páncél kialakításáért felelős.

Fontos, hogy a teknős „szárazföldön” tudjon pihenni, tehát a terrárium része kell, hogy legyenegy kis szikla, amely felett egy 20 – 40W-os izzó világít. Itt tud szárítkozni a teknős, és persze pihenni és emészteni is. Ha folyton a vízben van, akkor felpuhul a páncélja, könnyen sérülékennyé válik. A növényevő teknősöket salátalevelekkel, friss lucernával, sárgarépa-, paradicsom-, és gyümölcs szeletekkel kell változatosan tartani, legalább hetente egyszer meg kell kínálni apróra vágott hússal, sajttal, túróval az állati eredetű fehérje igényük kielégítése érdekében.

A fogságban tartott teknősök egyik leggyakrabban előforduló betegsége a D-vitamin és kálcium-hiány. Ennek gyakori tünetei, amelyeket a tulajdonosok észrevesznek: a páncélfelpuhulása és a teknős szemének ödémás beszűrődése. A másik gyakori probléma a felnőtt, ivarérett egyedeknél a tojásrakás zavara, a tojás-retenció. Ezek és más betegségek ellátása speciális ismereteket, diagnosztikai eszközöket és gyógyszereket igényel, ezért mindenesetben időben keressen fel állatorvost, hogy a megfelelő terápiában részesüljön kedvence. KÖRKÉRDÉS KUTYÁKHOZ: MIÉRT UGATJÁK A TELIHOLDAT? – Romhányi JózsefAngol buldog:

– Ugyan! Sosem ugat egy jól nevelt angol, ha éjjel barangol.
Tudom, honnét valók az ilyen álhírek:
… Írek!

Ír szetter:

– Őrfalkáink ma még csupáncsaholnak,
de elkapjuk azt a holdat maholnap.

page1image19224384

Ki is sütjük még esteangolosan véresre…

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*