Állatszállítás

Az állatszállítás járványügyi és állatvédelmi kérdései

Amennyiben házi kedvencét szeretné utaztatni – a legkisebbektől a legnagyobbakig-, jóval a tervezettszállítás előtt érdemes érdeklődni a magán állatorvosánál az alapfeltételekről és az esetlegesen fennálló járványvédelmi korlátozásokról. A napi hírekből értesülünk a sajnálatos madárinfluenza járványkitörésekről; több régióból és oda tilos fogékony állatokat szállítani és kiállítást, versenyt, vásártrendezni.

A kereskedelmi szállítás esetén (pl. kiskutyák eladása Olaszországba, Egyesült Királyságba) atenyésztőnek és a kereskedőnek több extra feltételnek kell megfelelni ük, állategészségügyi engedélyekkel kell rendelkezniük. Fontos hangsúlyozni, hogy kereskedelmi szállítás esetén hatósági állatorvosnak kell kiállítania a TRACES (EU webalapú állategészségügyi értesítő, igazoló, nyomon követő rendszer) dokumentumot, a magán állatorvasnak pedig a szállítást megelőző 48 órán belül megkell vizsgálnia és igazolnia kell, hogy az állat(ok) alkalmas(ak) szállításra. Mindig gondoljon arra, hogy a szállítás komoly stresszt jelent az állatoknak. Érdemes olyan szkippert beszerezni (önitatós), amelyből az első kanyarban nem dől ki a víz, megfelelően almozzon (pl, fölszeletelt papír a kiskutyák, kismacskák alá), és egy olyan ruhadarab, kis takaró, amelyen korábban aludt az alomtársaival, és ismerős szagavan- ez valamelyest megnyugtatja.

Amennyiben ún. „nem harmonizált” állatfajt (pl. kisrágcsálók, papagájok, hüllők, egzotikus állatok, ízeltlábúak- mint házi kedvencek) szeretne szállítani, az EU tagállamok és természetesen a 3.országok(EU-n kívül) eltérő feltételeket írhatnak elő, így az állatot kísérő bizonyítvány tartalma államonként változó. Az egzotikus állat mozgatása előtt mindenképpen ellenőrizze, hogy CITES* listán szerepel-e,mert ebben az esetben CITES import és/vagy export bizonyítványnak is kell kísérnie a szállítmányt. Ezt a vámhatóságok szigorúan ellenőrzik és szankcionálják.

Hazánkban egyre nagyobb divatja van az egzotikus állat (tigris, csimpánz, jácint arapapagáj…)tartásának, és sajnos sokan nem tudják, milyen úton jut el hozzájuk kedvencük, és hány (kölyök)állat vagy akár egész élőközösség pusztulásával járhat ez. A kismajmokat sokszor csak úgy tudják befogni, hogy az őket védelmező anyaállatot (akikkel akár 5 évig nagyon szoros kapcsolatban vannak, mertönállóan még életképtelenek az utódok) lemészárolják, a kicsiket szűk ketrecekbe zárva étlen-szomjan napokig szállítják, az állatvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva. Egyes becslések szerint az így befogott állatok 70-90% elpusztul. Akik túlélik a befogást és szállítást, sokszor azért pusztulnak el, mertaz új tulajdonos nem ismeri az állat élettani igényeit, vagy nem tudja beszerezni a túléléséhez szükséges táplálékot.

Fenti, figyelemfelkeltő soraimat Mahatma Ghandi híres mondásával zárom:

„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik”

Dr. Kelemen Ferenc magánállatorvos +36305301513

*CITES / Washingtoni Egyezmény 1973 Egyezmény a veszélyeztetett állat-és növényfajok nemzetközikereskedelméről

Forrás: www.cites.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*