Idődödő macskák egészségvédelme

Az idősödő macskák élettani szükséglete eltér a fiatal és felnőtt aktív macskák igényétől. Sajnos a vidéki, falusi környezetben az idősödő macskák (idősebb, mint 9 éves) száma viszonylag alacsony, hiszen a kutyák és a gyorsan közlekedő autók jelentős mértékben csökkentik a macskapopuláció létszámát.

Az idősödő macskákban a következő bántalmak fordulnak elő nagy gyakorisággal:

 • –  hibás táplálás okozta kórképek
 • –  fogászati problémák
 • –  ízületi betegségek
 • –  vesebetegségek
 • –  pajzsmirigy betegségeiA kondíció megállapítása (sovány, megfelelő súlyú, elhízott) az első lépés ahhoz, hogy a megfelelő étrendet összeállítsuk. Mindig kerüljük a növényi alapú, vegetáriánus étrendet, mert a macskáknak külön szükségük van taurinra és arahidon-savra, melyek csak állati eredetű táplálékban állnakrendelkezésre. Általánosságban is magasabb a fehérje szükségletük, mint a kutyáknak. Hasznos, ha a tápok DHA (dokozahexaénsav) és EPA (eikozapentaénsav) zsírsavakkal is kiegészítésre kerülnek. Ezek, valamint a kondroitin szulfát és a glükózamin segítenek az időskori mozgásszervi betegségek megelőzésében.

  Idősödő macskáknál gyakran kerül megállapításra a pajzsmirigy túlműködése, a hipertireózis. Ez az anyagcsere gyorsulását eredményezi és következményeként, a lesoványodás az elsődleges tünet, ami felhívhatja erre a figyelmünket. Rendelkezésre állnak olyan macska eledelek, amelyek csökkentett jód tartalmúak, és alkalmasak a pajzsmirigy funkciójának támogatására.

  Másik fontos terület, a húgy- nemiszervek (vese és húgyhólyag) megfelelő védelme is. Azalacsonyabb nátrium bevitel a szív-, a foszfor, kálcium és egyéb elektrolit szintek szabályozása a vesebetegségek kialakulásának megelőzését szolgálja.

  Kiemelt figyelmet igényel öregedő állatok fogászati, szájhigiéniai állapotának ismerete. A fogkő előfordulásával 2 – 3 éves kortól számolnunk kell, ezeket rendszeresen el kell állatorvosnak távolítani. Ha ez elmarad, a fogkövesség mellett fogíny-gyulladás is kialakul, és nem ritka, hogy a meglazultfogat csak a fogkő tartja a szájüregben. Ez a fog fáj, a macska nem szívesen eszik, lesoványodik. Évente legalább egyszer javasolt állatorvosi kontrollon vizsgálatra vinni az akár tünetmentes kedvencünket is, ahol a tulajdonos konzultálhat az állatorvossal a megfelelő táplálásról és a megelőzést szolgáló gyógyszeres terápiáról.

  A BÖLCS BAGOLY – Romhányi JózsefA tudós bagolyné tojt egy kis utódot,
  de az nem lett okos, sőt inkább ütődött.
  Atyja, a nagy hírű egyetemi dékán

  sokat bosszankodott lüke ivadékán.Hasztalan unszolta:
  – Magolj,
  fiam, bagoly!

  Hiába korholta, intette, kölkét ez csak untatta. Utálta az egyetemet, órák alatt legyet evett.

Nem csoda hát, hogy a halálmadár-vizsgán csak ücsörgött és pislogott pislán.
– Huss!
Rivallt rá az elnök-akadémikus.

– Szálljon egy házra,
és borítsa gyászba!
– Jó! – mondta a buta bagoly, holott
azt sem tudta, miből lesz a halott. Rászállott a legelső viskóra,
és ott csücsült bóbiskolva.
Jobbat nem talál, ki mindent végigpásztáz, mert ez volt a temetői gyászház.
Így lett a nagyerdő legostobább baglya,

a Huhogányos Akadémia tagja.