Kutya kennel köhögése

A kutyák között előforduló fertőző tracheobonchitst (légcső és hörghurut) gyakran kennelköhögésként is nevezik. Ez egy összetett kórtanú betegség, kialakulásában vírusok és baktériumok is szerepet játszanak. A nagy kutyasűrűséggel bíró kutya-menhelyeken, kutya-kennelekben fordulhatrendszeresen elő a betegség. Találkozhatunk a kutya kiállításokat (ahol viszonylag sok és sok helyről származó eb kerül közel egymáshoz) és akár más okból kifolyólag több különböző földrajzi vidékről származó kutyák találkozása esetén is. A kutya adeno-, herpesz-, parainfluenza- és reovirusai (avírusos háttér vidékenként változik) tehetik fogékonnyá a kutyát, a légutakban gyakran előfordulóBordatella bronchiseptica, Pasteurella multocida baktériumokkal szemben. Ezek a baktérium a vírusok által gyengített szervezetben felszaporodnak, és megbetegítik a kutyákat. A kezeletlenül hagyott egyedeknél a betegség súlyosbodik, tüdőgyulladás alakul ki, és súlyos esetben az eb elhullása is bekövetkezhet.

Leggyakrabban látható tünetek: köhögés, savós- esetleg gennyes orrfolyás, láz, bágyadtság, torok- és légcsőgyulladás. A kedvezőtlen környezeti körülmények, mint a megterhelő fizikai aktivitás, rossz,állott levegő, a hideg idő, stressz a tünetek felerősödését okozhatják.

A kezelés hatékonysága szempontjából elsődleges a kedvezőtlen tartási körülmények megváltoztatása: a zsúfoltság megszüntetése, mérsékelt meleg, száraz tartási hely biztosítása, ízletes étel és bőséges ivóvíz rendelkezésre bocsátása. A baktériumos felülfertőződés kezelésére mindig az állatorvos segítségét vegyük igénybe. A megbetegedett kutyák kedvező esetben 7-10 nap alattgyógyulhatnak meg.
Megelőzésre mindig vegyük igénybe az évenként adható kombinált oltást. ( Ez nem azonos azévenkénti kötelező veszettség elleni oltással!) Az ezekben található gyengített adeno és herpeszvakcinavírus – és bizonyos vakcinákban már megtalálható parainfluneza vírus- komponensre kialakuló és évente megerősített immunválasz jelentősen javítja a betegségből történő gyógyulás esélyét és gyorsaságát.

TÜCSÖKDAL – Romhányi József

– Ön művész?! – fitymálta a tücsköt a hangya. – Hisz mint az ökörnyál, leng, lebeg a hangja. Dalában nyoma sincs vérmes szenvedélynek, sőt ha Ön szól, még az esti csend is mélyebb. Mily csekély eszköztár, mily szűk formakészlet! Csoda, hogy Ön mégis figyelemre késztet. Szólt a tücsök halkan:

gondgyomláló dalban épp ez a művészet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*