Időskori vizsgálatok

A kutyák-macskák időskori (geriátriai) szűrővizsgálatok jelentősége

Gyakran felmerül a kérdés:

Miért szükséges idősödő korú kedvenceim kezelésére áldoznom?

A kutyák többsége az éves kötelező veszettség elleni immunizálás során, a cicák és egyéb társállatok még ennél is ritkábban találkoznak állatorvossal. Az összevezetett oltáson immunizált kutyák esetében ráadásul nem beszélhetünk részletes betegvizsgálatról sem, hiszen nem adottak azok a feltételek – apontos diagnózis felállítására szánt elegendő idő, a műszerek, asszisztencia-, amelyek egy jó felszerelt állatorvosi rendelőben rendelkezésre állnak.

A tengerentúlon és Nyugat-Európában több évtizedes múltra tekint vissza a társállatok geriátriai szűrése. Évente egyszer elvégeztetik a tulajdonosok kedvenceik egészségügyi felülvizsgálatát. Azáltalános állapot rendszeres felmérése nagy segítséget nyújt a megelőzésben és a betegségek kezdeti stádiumtól történő eredményes kezelésében. Idősödő házi kedvencekben számos, rejtetten kialakuló betegséget diagnosztizálunk, pl. cukorbetegség, fog-, íny betegségek, daganatos elváltozások, méhgyulladás, prosztataproblémák, vese- és májbetegségek, szívbetegségek, a szem degeneratív elváltozásai, a vázrendszer (általában ízületi) betegségek.

A szervezet csodálatosan kompenzál: nagyon hosszú ideig képesek az állatok tünetmentes vagy enyhe, nem specifikus tüneteket mutatni. A korai felismerést nehezíti, hogy – az emberekkel ellentétben-azállatok nem panaszkodnak, sőt igyekeznek elrejteni a betegségüket. A tüneteket sokszor már túl későn mutatják kedvenceink, amikor a tudomány mai állása szerint menthetetlenek, vagy jelentősen lerövidül a várható élettartamuk.

Rendszeres szűrővizsgálatokkal a kor előrehaladtával kialakuló betegségeket meg tudjuk előzni, illetve időben el tudjuk kezdeni a kezelésüket a hosszú, minőségi élet biztosítása érdekében.

Milyen vizsgálatok képezik a geriátriai szűrések alapját?

 • –  részletes fizikális betegvizsgálat
 • –  vérvizsgálat
 • –  vizeletvizsgálat
 • –  hasi ultrahangKiegészítő geriátriai vizsgálatok:
 • –  szív-ultrahang, EKG
 • –  szemészeti szűrővizsgálat
 • –  szövettan
 • –  szükség esetén röntgen-vizsgálat (pl. mellkas, ízületek)Mikortól érdemes elvégeztetni a szűrővizsgálatokat?

  Átlagosan a kutyák, cicák 8 éves kora felett, de eltérő lehet kis- és nagytestű kutyák és különböző fajták, fajtára jellemző betegségek (fajtadiszpozíciós betegségek) esetében. Családunk idősödő kedvencének egészségi állapotáról érdemes évenként az ellátó állatorvossal konzultálni, hogy hosszú és méltó életet élhessenek velünk.

  A NAGYRALÁTÓ GÖRÉNY – Romhányi JózsefEgy görény
  felül akart emelkedni társadalmi körén.
  E nagyralátó terv szerint

feleségül kérte a nemes hermelint. De a felsőbb kasztba

tartozó prémes kikosarazta.
Talált persze vigaszt csakhamar a görény: – Szép hölgy, de a bűze még nem elég tömény…