Kecske-takarmányozásai hibák

Kecskék – anyagforgalmi rendellenességei

A kecskék takarmányozása kapcsán meg kell említeni a takarmányozási hibákból adódó bántalmakat, anyagforgalmi betegségeket is.
A legfontosabbak; acidózis, csülök-gyulladás, enterotoxémia, vemhességi toxémia.

Az acidózis, csülök-gyulladás és enterotoxémia mindegyike vagy a nagy mennyiségű, vagy hirtelen emelkedő mennyiségű abrak-takarmány etetésének következménye. Az acidózis a bendőben megnövekedett tejsav termelés eredménye, amely a takarmánnyal felvett, könnyen hidrolizálódó szénhidrátok, többnyire még csak viaszérésben lévő gabonamagvak fogyasztásának eredménye. Endotoxinok, melyeket elsősorban a bendőbaktérium termelnek, tovább súlyosbítják a helyzetet. Csülök-gyulladás az acidózishoz kapcsolódó a csülkökön megjelenő következmény. A vérerek a csülökben összehúzódnak és ennek eredményeként a körmök gyorsabban növekednek, ami szükségessé teszi a hetenkénti körmözést.

Enterotoxémia a béltraktusban található gyorsan növekedő baktériumok és általuk termelt endotoxinoka nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmazó (abrak) takarmány etetésének következménye. Az endotoxinok hatása, hogy az állatoknak extrém fájdalmuk van, és akár ezek hirtelen elhullása is előfordulhat. Vakcinázással megelőzhetjük ezt a betegséget.

A vemhességi toxémia egy másik,az anyakecskék anyagforgalmi betegsége, amely gyakran azelhízott (test-kondíció 4, elhízott állat) a gidázáshoz közeli időszakban jelentkezik. Érdekesség, hogy a nagyon sovány állatok (test-kondíció 2) szintén alanyai lehetnek ennek a bántalomnak. Ennekhátterében a késői vemhesség időszakában lévő magzatok kiemelkedően magas táplálóanyag szükséglete áll. Ha ezt az igényt az anyaszervezet nem képes kiszolgálni táplálóanyag hiány léphetfel. A szervezet a zsírtartalékok mozgósítását indítja el. Ennek során nagyszámban keton testek képződnek, ezek anyagforgalmi zavart okoznak. Gyógykezelésként propilén-glikolt, nagy mennyiségű B vitaminok illetve glükóz intravénás adását alkalmazhatjuk. Kellően fejlett magzatok esetén azok császár-metszéssel történő világra segítése javíthatja az anya túlélési esélyeit.

Romhányi József – FOCIMECCS (részlet) Huszonkét esztelen, félmeztelen egyén, egymás hátán-hegyén nyüzsög lenn a pályán. Mások mája táján taposnak, és,

ha elég laposnak lát a bíró minden egyest, megítél egy tizenegyest.
S mert a szegény feje tizenegyest kirótt,
a fele közönség átkozza a bírót!

page1image54695360page1image54696896page1image54690368