Kutya, macska fogkövesség

Kutyák, macskák fogkövessége

A fogak kiemelkedően fontos szerepet játszanak a táplálkozásban. A táplálék megragadása mellett annak felaprítása, megrágása, elengedhetetlen a tápanyagok megfelelő feltárásához. Ha a fogak állapota romlik, akkor a funkciójuk is gyengül. Talán kevésbé ismert, hogy a három évesnél idősebb kutyák 78%-a, míg a macskák 68%-a szenved valamilyen szájüregi bántalomban. Ezek közül az egyikleggyakoribb a fogkövesség.

A fogkő főként a nyálmirigyek kivezető-csövei közelében lévő fogakon jelentkezik először. Anyagát szervetlen és szerves vegyületek adják, és kiváló körülményt teremt a különböző baktériumok megtelepedéséhez. Kezdetben néhány fogon és kis területen jelenik meg a fogkő, amely az idő előrehaladtával a fognyak-íny találkozásától növekszik a foggyökér és a fogcsúcs irányába. Ennek eredménye az ínygyulladás (gingivitis), ínysorvadás, fog tartókészülékének sorvadása (paradontózis),és esetleg foggyökér-gyulladás is kialakulhat.

Milyen klinikai tünetek hívhatják erre fel a figyelmünket?

 •   rossz lehelet, rossz szájszag
 •   fokozott nyálzás
 •   a kutya/macska óvatosan rág, illetve nem szívesen rágja meg táplálékát. Esetleg fájdalmat

  jelez.

 •   gyulladt fogíny
 •   ínydaganat
 •   nyelv alatti ciszta
 •   kihulló fog(ak)

  Kórjóslat – kezdődő esetben kedvező, az elhanyagolt esetekben kétes vagy akar kedvezőtlen is lehet. A fogkövön, fogkőben, lepedékben baktériumok telepedhetnek meg, amelyek aztán különböző szervekben gyulladást okozhatnak (szív belhártyagyulladás, májgyulladás, vesegyulladás).

  Mit tehetünk a fogkövek ellen? Gyakran el kell távolítani a lepedéket. Ha erre nincs lehetőség, akkor évente ellenőrizni kell a fogak állapotát és a kialakult fogköveket letakarítjuk, ma korszerű ultrahang-készülék kínál megfelelő megoldási lehetőséget. Az is előfordulhat, hogy a fogat részben a fogkő tartja, így a fogkő eltávolítása után a fog meglazul, esetleg kiesik helyéről. Megelőzéssel tehet kedvencé fogazata egészségéért a legtöbbet.