Kutya-macska vásárlás

Tudnivalók kutya-macska vásárlás előtt – kis kedvencünk és saját magunk védelmében

Miért szükséges körültekintően vásárolni kedvencünket? Óriási öröm a családban egy kiskutya, kiscica érkezése, főleg ha kisgyermek kapja ajándékba. Gyakran sajnos néhány nap után a felhőtlen boldogságot felváltja az állat betegsége miatti aggodalom, majd a bánat az elhullása miatt és a lelkiismeret furdalás: megelőzhető lett volna vakcinázással.

A tavasz beköszöntével többen gondolják úgy, hogy a vásárban vagy interneten hirdetőtől szerzik beházi kedvencüket. Az eladók- sajnos sokszor a potenciális vásárló félrevezetése érdekében- valótlanul állítják, hogy a kutya kapott féreghajtót és oltást, de oltási könyvet nem adnak, nem chipeltek az állatok, és adásvételi szerződést nem írnak alá a felek. Ezen okok miatt a vásárló nem élhet szavatossági igényével, hiszen semmivel nem tudja bizonyítani az adásvételt.

Adásvétel esetén az alábbiakra érdemes figyelni:

  1. Chipelt, legalább egyszer oltott, hat hetesnél idősebb kutyát vegyen meg.
  2. Rendelkezzen állatorvos által kiállított oltási könyvvel, amelyben szerepelnek az eladó és azállat adatai, egyedi állatazonosító száma (chip szám).
  3. A „fajtatiszta” kutyák, macskák akkor tekinthetők fajtatisztának, ha az eladó törzskönyvet adaz állathoz.
  4. Ügyeljen arra, hogy adásvételi vagy- amennyiben ingyen elhozható kutyáról van szó-ajándékozási szerződést kössenek, amelyen szerepelnek az eladó, a vevő és az állat adatai,egyedi azonosító száma, valamint két tanú adatai, aláírása. Ezek hiányában az állatorvos nemtudja átvezetni a Petvetdata rendszerben az új tulajdonos nevére az állatot.
  5. Kérjen kiskutyához egy kis takarót, amelyen anyjával, testvéreivel aludt korábban: az alomtársai illata megnyugtatja, csökkenti a szállítási, és a tartási hely változásával való stresszt.
  6. Igényes tenyésztők (nem a lelketlen szaporítók!) tájékoztatást adnak a kutya igényeiről, éscsomagolnak pár napra elegendő tápot. Az átmenet nélküli tápváltás bélgyulladáshozvezethet.
  7. Vásárlás előtt nézzen utána a kutya igényeinek – tartási körülmények, takarmányozás,társaság-, és foglalkozás napi időigénye-, és leggyakoribb betegségeinek. Érdemes biztosítást kötni kedvenceinkre- ezt egyébként a lakásbiztosítás tartalmazhatja. Itt hívjuk fel a figyelmetarra, hogy a biztosító a rendszeresen vakcinázott kutyák esetében rendezi az állatorvosi költségek nagy részét. Érdemes a naptárba bejegyezni az oltások időpontjait. A kölyökkori alap immunázálást (parvo, kombinált oltások, veszettség oltás és emlékeztető veszettség oltás) követően mind a veszettség, mind a kombinált oltásokat 365 napon belül kell mindig oltatni annak érdekében, hogy a biztosítás érvényessége fennmaradjon.
  8. A vásárlást követően javasolt állatorvoshoz vinni a kis kedvencet általános vizsgálatra ésszaktanácsadásra.

Befogadott, mentett állatokat haladéktalanul állatorvoshoz kell vinni, aki ellenőrzi, chip található-e akutyában, macskában. Amennyiben fellelhető a tulajdonos a Petvetdata rendszerben, őt értesíteni kell.Ha lemond az állatáról, vagy amennyiben a kutya/ macska nem rendelkezik egyedi azonosítóval (chip), a féregtelenítés, bolha-, és kullancsirtás után néhány nappal megkezdődhet a kötelező és ajánlott oltások beadatása.

ÚJ STRUCCPOLITIKA – Romhányi József

Egy strucc úgy vélte,
hogy különb társainál,
eltökélte tehát,
hogy karriert csinál.
Hogy ezt gyorsan vigye véghez, úgy döntött, hogy ellenzék lesz, és mint egyszemélyes tábor elszakad a gyáva struccpolitikától.Szembe is fordult

a többivel dohogva, és onnét fúrta be fejét a homokba.