Kutya táplálás II.

Ma már minden kutya és macskatartó előtt nyilvánvaló, hogy a házi maradék vagy a tejbeáztatott kenyér önmagában nem tökéletes eledel kedvencének- ennél sokkal átgondoltabb táplálásra van szükség. Az európai ebtenyésztő szövetség közel 420 fajtát különböztet meg, ezek méretbeli eltérése is jelentős: az 1,0 kg-ostól az akár 100 kg-os egyedig nagyon nagy aváltozatosság. Figyelembe kell vennünk a testtömegen és a fajtán kívül az élettani szükségleteket: óriási különbségek vannak a lakásban tartott ebek és a munkakutyák-, avemhes és szoptatószukák napi tápanyagszükségletében, nem beszélve az öregedő kutyák megváltozott igényeiről és a beteg állatok táplálásáról. A következő sorozatban a kutyák és macskák egészségvédelme érdekében fontos részletekkel foglalkozunk.

Először az előregyártott eledelek és a házi maradék közötti különbséget érintjük;

Kutyatáp – a teljes értékű állateledelek önállóan alkalmasak a kutyák etetésére, nem szükséges kiegészítőket adni. Alapvetően három formáját különítjük el: konzerv és száraz tápok, valamint félszáraz kutyaeledelek. Ezekből érdemes jó minőségűt vásárolni, és kimérniaz adagot. A konzervek háromnegyede víz és rövid számolás után kiderül, hogy ez az eledela legdrágább tápanyagforrás (ugyanakkor sokszor a legízletesebb is). A száraz tápokfajlagosan olcsóbbak, könnyebben tárolhatók, és tökéletesen megfelelnek a kutyák szükségletének. A legfontosabb: mindig gondoskodjon friss ivóvízről- különösen nyári melegben és téli fagyban szükséges többször itatni a kutyusokat.

Házi maradék – régen a kutyákat szinte kizárólag ételmaradékkal etették. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy jó kiegészíteni ilyesmivel a monotonnak tűnő étrendet. Mivel a házimaradék kielégíti a kutya zsír- és energia szükségletét, de rendszerint nem tartalmaz elegendő mennyiségű, jó biológiai értékű fehérjét, mikroelemeket, vitaminokat, a házikoszt csak 25-30%-ban alkossa a napi táplálék adagot.