Macskák a hidegben

A szabadban élő macskák, amint az idő hidegre fordul, meleg helyet keresnek maguknak, például a személyautók motorháztető alatti részét, ami megvédi és melegen tartja őket. Amint a nappalokrövidülnek, és a hideg közeleg a kint élő macskák sok veszéllyel kell, hogy szembenézzenek. A cicák egészségének megőrzése végett a következőkre gondoljunk a tél közeledtével;

  1. Tartsuk saját macskánkat zárt helyen. A macska szőrzete nem védi meg az extrém hidegidőben. Amint a bunda átnedvesedik, például a hóban, vagy az őszi esőben történő séta során, a cica kihűlhet, esetleg a megfagyhat, mert a bundája lehűti, ahelyett hogyfelmelegítené őket. Ha a macskánk az udvaron él, engedjük meg, hogy bent istartózkodhasson, megszokhassa a bentlétet, és az extrém hidegek idején nyugodtan, amelegben vészelje át a kinti zord időt.
  2. Biztosítsunk menedékhelyet. Az udvaron élő macskának meleget az általunk készített vagy vásárolt búvóhelyek biztosíthatják. Ezekben tartózkodva megmenekülhetnek az időjárás viszonytalanságaitól. A “kóbor macskák szövetsége” nagyszámú menedékhelyet ismer az egyszerűtől a kényelmes helyekig. Pár ötlet “macskaóduhoz”:

page1image54666816page1image54667584page1image61183888page1image61183680page1image61184304page1image61184512

forrás: alleycat.org

3. Ne hagyja a macskát az autóban. Ismerjük, hogy a macskák túlhevülnek, ha a nyári melegben az autóban hagyjuk őket. Legtöbbünk nem gondol arra, hogy szinte ugyanilyen gyorsan megfagyhatnak a hideg járműben. Az autó “hűtűszekrényként” működhet olyan könnyedén, mint ahogy “sütővé” válhat nyáron. Soha ne hagyjuk cicánkat gazdátlanul.

page1image54667776

4. Tartsuk a garázsunkat tisztán. A fagyálló folyadék, olaj- vagy gázolajtócsa, esetleg más kenőanyagok veszélyesek, esetleg halálosaka lehetnek a macskákra. A petroleumszerű anyagok nem

page1image54668160

vonzóak a macskák számára, de a fagyálló folyadék az lehet. Az olaj/kenőanyag foltokba beleléphetnek. Talpuk lenyalogatásával mégis lenyelhetik, amely megmérgezheti őket.

  1. Indulás előtt zörgessük meg a motorháztetőt. Évről évre különböző történeteket hallhatunk a meleg motortérbe húzódó, majd különböző módon sérült macskákról. A sérülésük akár az állat elhullásához vezethet. Ezeket megelőzhetjük egyszerűen azzal, hogy megütögetjük a motorháztetőt, vagy a motor indítása előtt dudálunk. A zaj hatására a cica megijed és gyorsan és sikeresen elhagyja a motorházat.
  2. Vannak olyan települések, településrészek, ahol a macskatulajdonosok folyamatosan csak azév bizonyos időszakában tartózkodnak. Általában a késő őszi, téli időszakban azonban a velük élő macskák elhagyottá válnak. Az etetésük sem megoldott az esetek jelentős részében. Ha tehetjük, egy kevés plusz eledel és víz rendszeres kihelyezésével segítsük az áttelelésüket.

page1image54668736page1image54668928page1image54669120

A MACSKAFOGÓ EGÉR – Romhányi József

(Műfordítás)

Egy jókora macskát fogott az egérke.
Nagy munka, nem mondom, de mégis megérte. – Engedj el! – könyörgött a macska riadtan; szegény jó szüleim aggódnak miattam. –
És bár a cirmosnak könnye is megeredt,
nem tudta meghatni a kevély egeret.
– Bekaplak! – ugrott rá az egér ordítva…

forrás catster.com

(eredetiből fordítva).