Meleg és forró nyári napok

A forró nyári napokon is biztosnak kell lennünk abban, hogy kedvencünk egészséges, és nem szenved a hőségtől.
Ivóvíz – Biztosítsunk mindig friss ivóvízet, lehetőleg naponta többször töltsük újra az itató edényeket,és tegyük árnyékba.

Folyadékveszteség – megfelelő mennyiségű ivóvíz biztosításával megelőzhetjük a kiszáradást.Előfordulhat, hogy kedvencünk mégsem iszik eleget. A folyadékvesztés első biztos jele: a bőr rugalmatlanná válik, ráncokat vet. Emeljük a nyak mögötti bőrt fel, és ha nem simul vissza a helyéreegy – két másodpercen belül, esetleg a redő megmarad, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kutyanemivottelegendőfolyadékot,vagytúlsokfolyadékotveszt(pl.profúzhasmenésesetén). Másiktipikus tünet a száj szárazsága. Az utolsó fázis, amikor a szemek beesettek. Ilyenkor az állat közel van a keringés összeomlásához, a sokk kialakulásához.

Ha észrevette kutyáján, hogy kiszáradt, vagy nagyon szomja,s nem szabad engedni, hogy mindenrendelkezésre álló vizet egyszerre, hirtelen megigyon. Ebben az esetben az ivóvizet az állatorvosnál vagy állatpatikában kapható elektrolitokkal kell kiegészíteni, amely sokkal hatékonyabban tudja a folyadékvesztett testet a normál kondícióba juttatni.

Utazások során soha ne feledje, hogy kutyájának ivóvizet, lehetőleg otthoni vizet vigyen magával. A kutyák általában nem szeretik a különleges ízű vizeket.

Etetés – Gyakran szembesülünk azzal, hogy a nyári hónapokban kutyánk kevesebbet eszik. Ezgyakorlatilag normális. Ebben az időszakban kevésbé aktívak, kevesebbet futnak, játszanak, tehát a kevesebb eledel fedezi a szükségleteiket. A maradékot mindig tegyük el, vagy dobjuk, mert a nyári nagy melegben könnyen megromlik, beköpik a legyek. A kutyáknak inkább adjunk kétszer kisebb adagot, mintsem a megromlott eledel legyen előtte. Ezzel sok gyomor- bélbetegséget tudunk megelőzni.

Séta – Mindig a nap hűvösebb óráiban, az etetés előtt kerüljön rá sor. A reggeli és esti órákban kedvezőbb és célszerűbb, mint a forró délutánonként tett séta.

Macskák etetése is változik a forró nyári napokon. Mivel a macskák gyomra aránylag kicsi, egyszerrekevés eledel befogadására képes, ezért naponta többször kell enniük. Sok gazdi ennek megoldására a száraz eledelekhez folyamatos hozzáférést biztosít, így a cicák a nap bármely pillanatában tudnak ebből fogyasztani. A forró napokon ez nem jó módszer. A melegben viszonylag hamar megromlik az eledel,ezért az etetést követő 30 perc múlva el kell tenni, vagy ki kell dobni a maradékot. Nedves, konzerveledelek esetén gyakran bogarak, hangyák keresik fel az etetőt, ezt meg kell előzni.

Az ivóvizes edényben a kutyákéhoz hasonlóan rendszeresen kell a vizet cserélni, hogy napjában többször friss ivóvíz álljon rendelkezésre.

Kedvencét soha ne hagyja gépkocsiban a forró napokon, perceken belül elviselhetetlen forróság alakul ki, és könnyen hőgutát kaphat!

page1image54674176page1image54688768page1image54689536page1image54686272page1image54683584

Romhányi József : Focimeccs (részlet)

Huszonkét esztelen, félmeztelen
egyén,
egymás hátán-hegyén nyüzsög lenn a pályán. Mások mája tájántaposnak,

és, ha elég laposnak
lát a bíró minden egyest, megítél egy tizenegyest.

S mert a szegény feje tizenegyest kirótt,
a fele közönség átkozza a bírót!
De senki sem csendes a nagy embertömbből, mert a másik fele harsány éljent bömböl.Ezalatt a meccsen
néhány sípcsont reccsen,
szerteszét vér freccsen.
Fel sem veszi egy sem
a fetrengő játékost.
Fontosabb a játék most.