Nyulak vakcinázása

Kedvtelésből tartott kutyák, macskák mellett egyre gyakrabban kerülnek nyulak is a házi-kedvencek közé. Most két olyan vírusos betegségükre a mixomatózisra és az úgynevezett nyulakvérzéses betegségére(RHD) hívom fel a figyelmet. Sajnos minden korú nyúl megbetegedhet, haezekkel a vírusokkal találkozik és nagyon alacsony a túlélési esélyük.
Milyen tünetek figyelhetők meg?

A mixomatózisnál elsőként a fejen, orrháton látható göbök jelennek meg. Ezek később a fül külső és belső felületén is elfordulnak, akár kis vizenyős duzzanatok formájában is. A betegség lefolyásának előrehaladtával a végbélnyílás-, és a nemi szervek környékén is kialakulhatnak a kocsonyásduzzanatok. Az arcon létrejött csomók mérete akkora is lehet, hogy a látást is zavarja. Az evés, ivás egyre nehezebbé válik és kb. 2 hét után következik be az elhullás. A betegség lappangási ideje: 5-14 nap is lehet. A fertőzött nyulak akár hetekkel is túlélhetik a fertőzést. Súlyos esetekben azonban a szövődményként kialakuló tüdőgyulladás vezet az elhulláshoz.

Nyulak vérzéses betegsége (RHD) esetén a nyulak jellegzetes klinikai tünetek nélkül, – esetleg néhány óráig tartó levertség és bágyadtság – hullanak el. Az esetek egy részében közvetlenül az elhullás előtt véres váladék jelenhet meg az orrnyílásokban. A betegség lappangási ideje: általában 1-3 nap. Afertőzött nyulak túlélési esélye minimális, a fertőzött nyulak 12-36 órán belül pusztulnak el. Betegségek terjedése;

A myxomatózis vírusa általában rovarok, szúnyogok, bolhák vérszívása útján kerül a gazdaszervezetbe. Lehetőség van azonban a vírus közvetlen érintkezés során történő terjedésére is. Fontos, de nem elegendő a rovarok elleni védekezés.
A RHD betegség vírusa a beteg állatok vizeletével, ürülékével, légúti váladékával kerül a külvilágra és közvetlen érintkezéssel fertőzi meg a fogékony egyedeket. Ennek a vírusnak nagy az ellenállóképessége, hónapokig képes a környezetben életbenmaradni.

A megfelelő védekezés megtervezésekor gondot kell fordítani a vérszívó rovarok elleni védekezésre (mixomatózis), valamint egy hatékony vakcinázási program alkalmazására.
Több, kombinált, mindkét betegség ellen megfelelő védelmet adó vakcina van forgalomban hazánkban. A vakcinázás gyakoriságáról kedvencét ellátó állatorvossal érdemes konzultálni.

Romhányi József:
A MACSKAFOGÓ EGÉR
(Műfordítás)
Egy jókora macskát fogott az egérke.
Nagy munka, nem mondom, de mégis megérte. – Engedj el! – könyörgött a macska riadtan; szegény jó szüleim aggódnak miattam. –
És bár a cirmosnak könnye is megeredt,
nem tudta meghatni a kevély egeret.
– Bekaplak! – ugrott rá az egér ordítva… (eredetiből fordítva)