Sünök ősszel

Az ősz beköszöntével a kerttel rendelkező lakók zöme a kertet is el készíti a téli időszakra. Megkezdődik az avar összegyűjtése és más növényi maradékok eltávolítása, egy helyre rendezése a tercián. Az összegyűjtött komposzt alapanyag kiváló téli búvóhely lehet sünök részére. Ebben a halomban találnak menedéket és a „téli-álom” eltöltésére biztonságot.
Magyarországon a keleti sün (Erinaceus roumanicus) honos. Ez a hasznos, kihalófélben lévő állatlegfeljebb 35 centiméter hosszú, 400-1500 gramm. Éjszakai állat. A nappali pihenőhelyén történő rejtőzés és pihenés után este válik igazán aktívvá. Az egyik legnagyobb fogyasztója a meztelen- és házas-csigáknak, hernyóknak, rovaroknak és más kártevőknek. Igaz kertbarát, kertészbarát állat. A biokertészet egyik fontos szereplőjévé vált.(Ezért az is fontos, hogy viszonylag korlátozott mennyiségű vegyszert használjunk növényeink védelmére, ha lehet, akkor olyan készítményt válasszunk, amely az emlősökre nem mérgező.) A nagy nyári szárazságok idején megörülnek, ha találnak a kertbe kitett vizet (tejet ne, laktózérzékenyek) esetleg kevés száraz macska- vagy kutyaeledelt. Az ősz beálltára jelentős tartalékokat halmoznak fel. A téli álmot a tétlenség, azalacsony testhőmérséklet és a lelassult anyagcsere jellemzi. Ez az állapot energiát takarít meg a szervezet számára a táplálékszegény téli időszakban. Sünöknél ez a folyamat az időjárás 10°C alá csökkenésével indul el. Az ezt követő 5-6 hónap alatt csökkentett életfunkciók mellett alszanak, és ha néha felébrednek, hamar visszaalszanak.
Szívverésük a percenkénti 200-ról, 10 dobbanásra lassul, a légzésszám 50-ről, 10-13ra csökken, anyagcseréjük teljesen lelassul. Amikor a külső hőmérséklet eléri az 5°C-ot, a süni hőtermelésbe kezd, a megfagyás elkerülése érdekében.
Az őszi kerti munkák végzése során ügyeljünk azokra a helyekre, ahol sünök elbújhatnak! A nagyobb kupac avart csak azután gyújtsuk be, ha meggyőződtünk arról, hogy nincs benne sün, mert lehet benne!
Tavasszal, a természet ébredésével a sünök is felébrednek téli álmukból és újra aktívvá válnak. A számukra kitett eledelek és víz segítenek abban, hogy anyagcseréjük rövidebb idő alatt normalizálódjon, ezt a nyár folyamán hasznos tevékenységükkel sokszorosan viszonozzák.

EGY BOLDOGTALAN SÜN PANASZAI A HALOVÁNY HOLDNÁL – Romhányi József

– Sanyarú sors, te szabtad rám gúnyámat, céltábláját az emberek gúnyának.
Engem senki sem cirógat, becézget,
mert a bőröm egy kicsikét recézett.

Hogy irigylem a nercet, a hódokat!
Nekik kijár elismerés, hódolat.
Hányszor kértem a bennfentes rókától, hogy legyen az én ügyemben prókátor. Könyörögtem: Szólj a szőcsnek, bátyuska, protezsálj be prémes állat státusba,

vagy vegyen be legalábbis bélésnek.
De hiába! Nem enged e kérésnek. Értékemért agyon sose csapnának,
nem kellek én se muffnak, se sapkának… Így kesergett sündörögve, bujkálva,

míg egy fakír nem került az útjába.
Az felkapta, gyönyörködve vizsgálta:
– Jössz a szöges ágyamra, te kispárna!

page1image54553280