Zoonozisok megelőzése

A családtagként tartott házi kedvenceink hatása az egészségünkre

A legújabb kori kutatások eredményei rámutatnak arra, hogy az ember már évezredekkel ezelőttviszonylag szoros kapcsolatban volt a környezetében élő állatok egy részével. Mára a korábban „kedvtelésből tartott állat” megnevezést felváltotta a „társállat” kifejezés. Ezek a kedvesélőlények bizonyos mértékig enyhíteni tudják a magányt, jelenlétükkel folytonos társaságot adnak, feltétlen, önzetlen szeretetükkel pedig segítenek megoldani a mindennapok nehézségeit. Több hazai kutatás eredménye rámutatott arra, hogy a kutyák értelmi képessége elérheti, sőtmeghaladja az 5 – 6 éves gyermekek értelmi képességeit.

További vizsgálatokban szerettek volna még többet megtudni arról, hogy lehet-e a gazda – kutyakapcsolatában még ennél is több. Talán nem meglepő, a válasz igen.

Szívbeteg embereknél a kutyák, macskák közelsége jelentősen csökkenti a vérnyomást. A depressziós betegeknél jelentős javulást tapasztaltak. A stressz mértéke csupán a díszhalakjelenlétével is mérsékelhető, ugyanakkor a lovak, delfinek a beteg gyerekek gyógyulását segítik világszerte.

Azok a gyerekek, akik a társállatok közelében, őket szeretve nőttek fel, érzelmileggazdagabbak. Nagyobb lesz az önbecsülésük és a felelősségérzetük. Teljesen pozitívan közelítik meg az élőlényeket, a természetet.

Sokan félnek az állatokról emberre terjedő betegségtől, és ez a gátja annak, hogy környezetükben állatokat tartsanak. A betegségek jelentős része fajspecifikus, tehát nagyon kevés kórokozó terjed állatokról emberekre (zoonózisok). Fontos megemlíteni a személyi higiénia és a megelőzés jelentőségét (kutyák kombinált oltása pl. véd a zoonotikus leptospirosisellen). Ezért is ajánlott évenként a veszettség elleni védőoltás mellett egyéb védőoltásokban isrészesíteni kedvenceinket, valamint külső- és belső (pl. bolha, kullancs, bélféreg, szívféreg) élősködőktől kell őket megszabadítani.

KÖRKÉRDÉS KUTYÁKHOZ: MIÉRT UGATJÁK ATELIHOLDAT? – Romhányi József
Magyar kuvasz:
– Úgy tudja, ezt nálunk meg sem engedik?

Csaholhatok reggelig!
Magát rosszul informálták, azt hiszem,
mert ugatni szabad nálunk, csak harapni nem.Orosz lajka:
– Hogy ne nőjön! Nincs rá keret.Vakkantgatom csak a felet,
mert látom, már mértéktartó.
Nem nyikkanok, ha már sarló,
s ha még a kalapács is felkúszna, halkan – csóválnám a farkam.
Német juhász:
– Hogy miért? Kétfelől is meg lesz ugatva, mivel keleten kél, és átmegy nyugatra. Bőven indokolja mind a két eset,
hogy átugassanak illetékesek.