COVID-19 új típusú corona vírus állatorvosi szemmel

A COVID-19 koronavírus burkos RNS vírus. Alapvetően cseppfertőzéssel terjed, de bizonyos felületeken sokáig fertőzőképes marad. Gyakori kézmosással, arcunk érintésének kerülésével, szájmaszk, gumikesztyű viselésével védhetjük magunkat, embertársainkat. Fontos tudni, hogy a vírus közvetítésében jelenlegi tudásunk szerint kedvtelésből tartott állatok és háziállatok nem vesznek részt.

A hazánkban corona vírust kutató virulógusok* a szájmaszk viselését nemcsak azért javasolják, mert az -akár tünetmentes- betegek ily módon nem terjesztik a vírust, hanem azért is, mert a viselőjüket is megvédi attól, hogy az arcukhoz, szemükhöz önkéntelenül (naponta közel száz alkalommal) nyúlva önmagukat fertőzzék. Ebből a szempontból bármilyen maszk”jobb, mint a semmi”, sokan otthon saját maguk gyártanak védőmaszkokat, sállal, kendővel takarják arcukat, szemüveggel szemüket.

Minden tavasszal kiírásra kerül Fejér megyében az összevezetett eboltás, ez idén a corona vírus okozta járvány miatt elnapolásra kerül. Az ebek éves kötelező veszettség elleni immunizálása a vonatkozó jogszabály** értelmében engedélyezett állategészségügyi szolgáltató létesítményben (rendelő, rendelőintézet, klinika) vagy az állattartó kérésére az állat tartási helyén végezhető el, mert a jelenlegi járványügyi helyzet rendeződéséig a Kamara nem javasolja az összevezetett oltás kiírását.***

A Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása értelmében****az állategészségügyi szolgáltató intézmények nem tartoznak „vendéglátó üzlet”, „üzlet” kategóriába. Ebből következik, hogy az állategészségügyi szolgáltató intézmények nyitva tartására nem vonatkozik a hivatkozott Kormányrendelet, amit részben az élelmiszer-termelő állatok zavartalan látásának fontossága is magyaráz. Különös figyelmet kell fordítanunk egymás védelmére 

  • A járványhelyzetre tekintettel a rendelőben csakis előzetes bejelentkezés alapján, előre egyeztetett időpontban van lehetőség az oltás és egyéb állat-egészségügyi szolgáltatás elvégzésére. 
  • Továbbra is elsőbbséget élveznek a sürgős ellátást igénylő esetek. Ez módosíthatja az időpontra érkező betegek ellátásának ütemezését. 
  • Az állatorvosi rendelőben a felületeket és a levegőt rendszeresen fertőtlenítik az állatorvosok a vírus terjedésének csökkentése érdekében. 
  • Kérjük, hogy a rendelőbe és a váróba egy időben egy tulajdonos jöjjön. 
  • Idősebb tulajdonosok maradjanak otthon, kérjenek segítséget a fiatalabb családtagoktól, ismerősöktől.
  • A várakozás ideje alatt – a patikákhoz hasonlóan- legalább 2m-re álljanak egymástól.

Ha Ön lázas, köhög, nehezen lélegzik, ne Ön hozza házi kedvencét állatorvoshoz, ne üljön le a váróteremben, hanem azonnal forduljon a háziorvosához.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében (06-80-277-45506-80-277-456).

Forrás: 

*https://szkk.pte.hu

**A veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet 

***A Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) országos Elnökségének 2020. március 13-i ajánlása a magyar állatorvosok számára az emberek járványos koronavírusos megbetegedésével (COVID-19) összefüggésben

****MÁOK FSZ 2020. március 16. állásfoglalása a COVID-19 járvánnyal összefüggésben az üzletek (kereskedelmi egységek) nyitva tartásáról szóló 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelettel kapcsolatban